Museu de Terrassa Festa Major 2012

DISSABTE, 30 DE JUNY –  VISITES AL NOSTRE PATRIMONI
A les 11 h i a les 12.30 h
Visita comentada al Convent de les Germanes Josefines, de Lluís Muncunill, i al refugi de la Guerra Civil
lloc de trobada: carrer Concili Egarenc, 22
Edifici construït entre el 1888 i el 1910. L’activitat de les Germanes de Sant Josep, instal·lades a Terrassa el 1878, era la cura de 
malalts. L’edifici conventual va ser finançat per subscripció pública i per les donacions de l’industrial Alfons Sala i Argemí i es va inaugurar l’any 1901. Les façanes estan fetes amb paredat irregular i maó vist. El 1907 es va construir la capella, de nau única i absis poligonal, on hi destaca l’ús dels arcs parabòl·lics que Muncunill havia començat a utilitzar poc abans.
Durant la Guerra Civil es van dur a terme, per primera vegada, bombardejos sistemàtics contra la població civil. Els refugis antiaeris són construccions soterrades amb espais per salvaguardar la població. La Junta Local de Defensa Passiva de Terrassa va fixar l’emplaçament dels refugis que havien d’instal·lar-se a la ciutat. El darrer refugi projectat és el núm. 10, situat sota l’edifici religiós reconvertit en cuina popular i casal d’avis, i tenia la missió de cobrir la zona sud de Terrassa. Segons el projecte havia de tenir 2 entrades, s’havia de construir amb ciment armat i havia de disposar de serveis sanitaris, ventilació i il·luminació.
Visita comentada: Joaquim Vancells: sala d’actes de l’Antic Institut Industrial, Confiteria Vídua Carné i pintures murals de l’escala de la Casa Alegre de Sagrera 
lloc de trobada: Raval de Montserrat, 13 / carrer Cremat)
Joaquim Vancells Vieta (1866-1942) considerat el pintor local més destacat de final del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX. Artista polifacètic que es dedicà al disseny d’interiors, de mobiliari i d’exteriors. Paisatgista que va crear una important escola local.
Tot passejant pel centre de la ciutat descobrirem dos dels projectes en els que va treballar.
Ens aproparem primer a l’Antic Institut Industrial, construït originàriament com a Casa de la Vila de Terrassa, funció que va mantenir fins al 1898, moment en que s’hi trasllada l’Institut Industrial. L’edifici va patir diverses reformes, la més important de les quals va afectar a la decoració de la sala d’actes del primer pis. El 1901 Alexandre de Riquer pinta un plafó mural (actualment a la Casa Alegre de Sagrera) i posteriorment, en Joaquim de Vancells finalitza la decoració de la sala amb altres plafons pintats i a més, dissenya el mobiliari, els vitralls i els llums.
Des del 5 de desembre de 1908 trobem al Raval de Montserrat núm. 48 la Confiteria Vídua Carné (posteriorment, Farmàcia Albiñana, fundada el 1934), que acollia la botiga als baixos i un habitatge al pis superior. Joaquim Vancells va dissenyar la façana i els interiors de l’establiment.
Acabarem visitant les pintures murals de l’escala de la Casa Alegre de Sagrera.
DIUMENGE, 1 DE JULIOL – VISITA COMENTADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL
A les 11 h
Visita guiada al Cementiri Municipal de Terrassa
Carretera de Montcada, 789
La iniciativa respon a la voluntat de difondre i sensibilitzar l’important patrimoni històric, cultural i artístic que acull el cementiri de la nostra ciutat.
El Cementiri Nou es va començar a construir l’any 1928 i es va inaugurar l’1 de novembre de 1932. Melcior Viñals i Muñoz, arquitecte municipal de Terrassa, va ser l’encarregat del projecte.
Des del nínxol més senzill fins al mausoleu més sofisticat, el Cementiri té una important obra escultòrica i arquitectònica. Obres d’arquitectes com Lluís Muncunill, Ignasi Escudé, Frederic Viñals, Josep Soteras, Joan Baca … i obra escultòrica de Josep Viladomat, Francesc Juventeny, Enric Monjo, Carles Armiño i Ferran Bach-Esteve, entre d’altres. Pintures de Josep Camí i mosaics del taller de Santiago Padrós.
Terrassa és membre de la Ruta Europea de Cementiris.
Activitat gratuïta
DIUMENGE, 1 DE JULIOL  –  PATRIMONI DE NIT
De 23 h a la 1 de la matinada
Visites nocturnes comentades a les seccions que integren el Museu de Terrassa:
       Seu d’Ègara. Esglésies de Sant Pere de Terrassa
Plaça del Rector Mossèn Homs, s/n
Entrada gratuïta. Visites a les 23 i a les 00 h
       Torre del Palau
Plaça de la Torre del Castell Palau, s/n
Grups reduïts. La última visita començarà a les 00.40 h
      Casa Alegre de Sagrera
de la Font Vella, 29-31
Visites a les 23, 23.30, 00 i 00.30 h.
       Castell Cartoixa de Vallparadís
de Salmerón, s/n
Visites a les 23, 23.30, 00 i 00.30 h.
      Claustre del convent de Sant Francesc
Plaça del Doctor Robert, 1
Visites a les 23, 23.30, 00 i 00.30 h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.